Report this Article

Hoe is Vaderdag eigenlijk ontstaan?


  • Comments 0

Vaderdag wordt sinds de jaren zestig in Nederland gevierd. In Nederland wordt Vaderdag gehouden op de derde zondag in juni. Vaak krijgt vader op Vaderdag van zijn kinderen ontbijt op bed zoals hij dat graag wil, met koffie en als het even kan een gebakken eitje. Op deze dag mag vader eens lekker uitrusten van al dat harde werken. Ook geven de (kleinere) kinderen meestal knutselwerkjes, die zij op het kinderdagverblijf of op school voor hun vader hebben gemaakt. Verder krijgt hij natuurlijk de typische mannencadeaus van de wat oudere kinderen. Na een welverdiend ontbijtje op bed trekt de familie er vaak gezellig op uit. De vader wordt dan door zijn kinderen de gehele dag in het zonnetje gezet.

 

Vaderdag is ontstaan uit de behoefte om vaders te vereren.

 

De reden hiervoor was dat de 27-jarige Sonora zich begon te realiseren welke opofferingen haar alleenstaande vader had moeten maken om haar en haar vijf broers en zussen te laten opgroeien. Toen Sonora 16-jaar was stierf haar moeder bij de geboorte van haar kleinste zusje. Haar vader, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, voedde Sonora en haar broers en zussen op een boerderij in het oosten van de staat Washington in zijn eentje op, inclusief de nieuwste spruit. Sonora bewonderde haar vader daar enorm om en vond dat als er een moederdag was er ook een Vaderdag moest zijn.

 

Oprichter van de feestdag

 

De conservatieve stadsgenoten lachten Sonora uit om haar idee: ‘a national fishing day would be better’, volgens de locale krant ‘The Spokesman-Review’. Maar ze zette door en begon een serieuze lobby campagne om een officiële Vaderdag erkend te krijgen. Haar harde werken begon vruchten af te werpen toen op 19 juni 1910 in Spokane (Washington), haar woonplaats, de eerste Vaderdag werd gevierd. Dit mede dankzij de hulp van de Spokane Ministerial Association en de locale Young Men’s Christian Association (YMCA). Sonora wilde het liefst dat Vaderdag zou worden gevierd op 5 juni, de geboortedag van haar vader. Maar er was enig tijdgebrek om het de eerste keer te organiseren waardoor de eerste viering werd verschoven naar de derde zondag in juni.

 

Geschiedenis begon met vaststellen officiële feestdag

 

Het idee om Vaderdag te vieren werd in korte tijd vrij populair in Amerika. En wel zo populair dat in 1916 de toenmalige president van de United States, Calvin Coolidge, het evenement ondersteunde. In 1926 werd er een National Father’s Day Committee geformeerd in New York. Vervolgens was het president Lyndon Johnson die via een officiële ‘Presidential Procalmation’ de derde zondag in juni als Vaderdag erkende. Maar het was nog te vroeg voor een echte officiële Amerikaanse feestdag. Het toenmalige geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres vond het maar niks dat er een feestdag zou komen die mannen zo in het zonnetje moest zetten. Pas in 1972 maakte president Richard Nixon Vaderdag op de derde zondag van juni een officiële Amerikaanse feestdag.

 

Vaderdag over de hele wereld een populaire feestdag. Zoek je nog een leuk cadeautje voor bij het Vaderdag? Kijk dan even hier voor een leuk cadeau voor Vaderdag. 

 

De Gadget Spot is een online Gadgets en Gits op te slaan, indien beschikbaarGadgets en cadeaus voor speciale gelegenheden en festival Occasions tegen een betaalbare prijs.

Share

Nancy Buttra Article's Source: http://articles.org/hoe-is-vaderdag-eigenlijk-ontstaan/
Author:


  • Posted On May 23, 2012
  • Published articles 2

Post Comment

 

Select Language:

en es fr it
de pt sv da
no fi nl ru
ja pl tr el